a

WSC, Dünya öğrenci kampüsü

2019-2020 bütün haklar saklıdır.

 

www.wsc.com.tr Sitemize Hoş Geldiniz
[mk55d_icon icon_pack="font_elegant" fe_icon="social_linkedin" size="mkd-icon-tiny" type="landscape" shape_width="42" custom_size="12" shape_height="33" link="https://www.linkedin.com/" target="_blank" icon_color="#ffffff" border_width="0" background_color="#fb4c35" hover_icon_color="#ffffff" hover_background_color="#007BB5" margin="0"]
Ana Sayfa WSC HaberleriKocaeli’de farklı kültürlerde Ramazan

Kocaeli’de farklı kültürlerde Ramazan

Kocaeli’de farklı kültürlerde Ramazan

WSC-İSTANBUL

Uluslararası Öğrenci Derneği 16 farklı ülkeden Kocaeli Üniversite’sinde eğitim gören öğrenciler, kendi ülkelerinde Ramazan ayı ile ilgili gelenek göreneklerini anlattılar.

Afganistan’da Ramazan

Kocaeli ilinde eğitim gören Afganistanlı Shahla Samim Ramazan ayında Afgan halkının en sevdiği törenlerden birinin uzlaşma geleneği olduğunu söyledi. Onun söylediğine göre çeşitli nedenlerden dolayı birbiri ile öfkelenenler Ramazan ayının gelmesinden önce birbiri ile uzlaşırlar. Uzlaşanlar kalplerinde kırgınlık ve dargınlık kalmadan Ramazan ayını güzelce geçirirler. Samim Ramazan’da Afgan halkının iftar masasında hurma, turşu, reçel, chutney, bolani, samosa, jalebi, çorba, haşlanmış patates, soğuk su, meyve suyu, ayran, yeşil ve siyah çay, badem, ceviz ve kuru üzümün en çok bulunduğunu belirtti. Shahla Samim ayrıca, Ramazan sofrasında pirinçten yapılan bir çok yemek çeşitlerinin bulunduğundan bahsetti. Bunlar pilav, shuleh, qabli pilavı, kichari qorut, ashak, mento, Afgan çorbası, gormeh sabzi, et gormeh gibi isimlerle adlanır. “Afgan halkı arasında üç Ramazan gecesi Kadır geceleri olarak bilinir. Bu üç gece için Afganistan halkı için çok önemlidir” dedi Shahla Samim.

Azerbaycan’da Ramazan

Azerbaycanlı Khayale Gadırzade Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazandıktan sonra halkın İslam dinine ve ibadetlere karşı tutumların olumlu şekilde değiştiğini söyledi. Gadırzade’nin anlattıklarına göre 1993 yılından bu yana Ramazan ayı devlet düzeyinde kutlanmaya başlayarak, Ramazan bayramının da Milli Meclis tarafından “Azerbaycan Cumhuriyeti Bayramı” şeklinde adlandırılmaya başladı. Azerbaycan ailelerin sofrasında genellikle “qızartma, qovurma, bozartma, pörtleme, Bozbaş, levengi, plov, dovğa, düşbere, piti, dolma” gibi yemekler bulunur. Ramazan sofrasında tatlı yemeklerin de bulunduğunu söyleyen Khayale Gadırzade onların “şekerbura, pahlava, Bakı qurabiyesi, Garabağ ketesi, Guba tıhması, lenkeran külçesi, şamahı mütekkesi, şeki oması” şeklinde adlandırıldığını söyledi. 

İle paylaş:
Bu Makaleyi Değerlendirin
Yorum bulunmamaktadır

Yorum Yap

Yorum yazmak ister misin?Yorumunuz için WSC Platformu teşekürlerini sunuyor ..